FEST - Ko, šta, kako, dan 7. i 8.

Sedmog i osmog dana FESTa čeka nas nekolicina filmova koji su solidno ili odlično prošli kod publike i kritike, ali nisu ostavili trajniji trag u sezoni.
U Sava Centru ćemo od 19 časova gledati istorijsku dramu Dejvida Kronenberga „Opasni metod“. Istinita priča o komplikovanom odnosu Zigmunda Frojda i Karla Junga, koji postaje dodatno napet pošto se u njega umeša Jungova štičenica Sabina Špilrajn ni na koji način ne podseća na klasičnog Kronenberga, što joj ne umanjuje vrednost. Raskošni pejzaši, odmeren tempo i fantastične izvedbe Majkla Fasbendera kao Junga i kire Najtli kao Špilrajnove dovoljni su da zaintrigiraju najširi auditorijum. Posebno se izdvaja Vigo Mortensen, koji je neprepoznatljiv i genijalan kao nadmeni Frojd, što je pomoglo Kronenbergu da odahne, pošto je prvo dao ulogu Kristofu Valcu, koji je na kraju odustao. Iako je popularnost ovog filma brzo opala nakon premijere na Mostri, te je prošao nezapaženo na blagajnama i bez ozbiljnije kampanje za sezonu nagrada, pogledajte ga barem zbog veoma interesantne, a malo kome poznate istinite priče o začetku psihoanalize i moderne psihologije.
 
360_movie_i4_0_0.jpg
U terminu od 22h prikazaće se 360 u režiji Fernanda Meireleša, britanski dramatični triler o kompleksnosti društva i romantičnih veza. Uprkos tome što su u glavnim ulogama Džud Lo, Rejčel Vajs, Entoni Hopkins i Ben Foster, film je naišao na veoma loše kritike, naročito u poređenju s Meirelešovim prethodnim ostvarenjima „Božji grad“ i „Tihi baštovan“.
 
the-beaver-w1280_0.jpg
Osmog dana nas od 16:30 čeka Džodi Foster u ulozi rediteljke filma „Dabar“, u kojem takođe glumi s posrnulim Melom Gibsonom. U pitanju je još jedna intrispektivna ljudska drama o čoveku koji se u srednjem dobu bori sa depresijom, trudeći se da nađe smisao života i porodice. Kritičari tvrde da je ovo uloga Gibsonove karijere, dok se i Fosterova ponovo dokazuje kao sposoban reditelj. Zanimljivo je da su pre Gibsona za projekat bili vezani Džim Keri i Stiv Karel, obojica komičari koji su se borili s depresijom.
 
the-ides-of-march-poster-1152x864_0.jpg
Za termin od 19 časova rezervisana je prezentacija svog filmskog umeća Džordža Klunija – vanvremenski zavodnik ponovo pokazuje koliko je potentan kao režiser i scenarista u političkom trileru „Martovske ide“. Snimljen po predstavi Boa Vilimona, koji je bio i koscenarista Kluniju, „Martovse ide“ je jednostavan, ali moćan film o političkim i ličnim spletkama i problemima u odnosima ljudi koji se bave političkim kampanjama. Kluni se u filmu pojavljuje i u ulozi senatora koji se kandiduje za predsednika, mada se najviše ističu sada već etablirani Rajan Gosling kao njegov saventik, ali i veterani Filip Simor Hofman i Pol Điamati u ulozi političkih suparnika. Da li zbog suvog kvaliteta, popularnosti dvojice protagonista ili opšteg nezadovoljstva naroda političarima, tek, film je solidno prošao na američkim blagajnama, zaradivši 41 milion dolara.  Dinamičan, promišljen i vrhunski režiran, „Martovske ide“ je film koji ne treba propustiti, dok željno iščekujemo da se Kluni više posveti režiji.
 
le-havre1_0.jpg
Ono čemu se svaki istinski ljubitelj filma može obradovati jeste jedan od najbolje ocenjenih filmova godine – „Avr“ proslavljenog Finca Akija Kaurismakija. Nakon mnoštva mračnih ostvarenja, Kaurismaki je prošle sezone oduševio evropsku publiku ovom toplom pričom o ostarelom francuskom boemu Marselu, koji se trudi da zaštiti afričkog dečaka izbeglicu od deportacije iz Francuske. Pun optimizma i humanosti, novi Kaurismakijev film bio se dopao svima.